Pazartesi, Şubat 14, 2011

type='html'>Bir kere kitabın ismi çok çekici: Türk Gezginler için Dünya Mutfağı. Hem dünyayı gezmek , hem de değişik mutfak kültürlerini tanımak ; müthiş. İnsan kitap sayesinde böyle hayallere kapılıyor . Mesela Fransız country menüsünde bulunan," Tony' nin Semizotlu Omleti" ni bir Fransız köyünde tatmak...Çoook güzel olurdu. Ama tarifi kendi mutfağımda denemek de kesinlikle iyi fikir.
Dolores Hanım 'ı görünce , defalarca seyrettiğim Julie & Julia filmi aklıma geldi. Tıpkı filme konu olan Julia Child karakteri gibi Dolores Hanım 'da eşinin işi nedeniyle, İstanbul'da yaşamış, dünyayı gezmiş ve tüm tecübelerini kitabına yansıtmış. Rus menüsünden, Fas menüsüne kadar 21 farklı menü başlığında denemeye değer onlarca tarif var. Dolores Hanım, babasının dünyanın en iyi pankeklerini yaptığını söylüyor. Bu nedenle ben de öncelikle pankek tarifini denedim , tavsiye ederim.



PANKEK TARİFİ


Malzemeler:

-1 +1/2 su bardağı un (180 gr kadar)
-1 tatlı kaşığı tuz (silme)
-3 yemek kaşığı şeker ( ben 1,5 yemek kaşığı esmek şeker kullandım)
-1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 2 yumurta
-3 yemek kaşığı erimiş tereyağı ( Ben 2 yemek kaşığı zeytinyağı kullandım = 15 gr zeytinyağı)
- 1/2 su bardağı süt (120 gr süt)
Mlazemeler bardak ve kaşık hesabına göre verilmişti , ilk kez deneyecekler için grama çevirdim, çünkü karışımın kıvamı önemli.
Yapılışı:
-Öncelikle derin bir kapta un , kabartma tozu, tuz ve şekeri karıştırın.
-Bu karışımın ortasına bir çukur açıp , çukura önceden çırptığınız yumurtayı, yağı ve sütü ekleyin.

- Pürüzsüz bir karışım elde edinceye kadar karıştırın. Burada karışımın kıvamı çok önemli. Karışım koyu ya da çok sıvı olmamalı. Çok koyuysa süt , çok akışkansa un ilave edilebilir.
- Pankek yaparken en önemli nokta tavanın doğru sıcaklıkta olması. Doğru sıcaklığı bulmak için , tavayı boş olarak ocağa koyup altını orta hararette açın. Bir süre sonra birkaç damla su damlatın. Eğer su tavaya değdiğinde cızırdıyor ve bir süre sonra buharlaşıyorsa tavanız doğru sıcaklıkta demektir. Ben teflon tava kullandığım için tavayı yağlamadım.
-Akışkan hamurdan istediğiniz miktarda alıp tavaya dökün, üzeri göz göz olduğunda ters çevirin . Ben küçük küçük pankekler yaptım ama siz tüm tavaya yayarak bir kerede pişirebilirsiniz.

Sıcak pankekleri , reçel , peynir veya otlarla tamamlayın.

YOĞURTLU KOLAY KEK
Ayrıca 11 yaşındaki kızım Ayşe kitaptaki "Yoğurtlu Kolay Kek " tarifini tek başına denedi ve bu tarif onun özel tarifi oldu. Hepimiz afiyetle yedik.
Üzerinde ufalanmış tarçınlı hamur taneleri var. Çok kolay ve lezzetli. Ben tatlı sevmediğim için keke konan 1 bardak şeker miktarı bana fazla geldi . Üzerine konan hamurun şeker miktarı da yarı yarıya azaltılabilir. Ama tatlı sevenler aynen uygulayabilirler tabii.
Malzemeler:
Kek İçin:
-1+1/2 su bardağı un
-1 su bardağı şeker (2/3 su bardağı kullanılabilir)
-1 yemek kaşığı kabartma tozu
-1 /2 tatlı kaşığı karbonat
-1 + tatlı kaşığı tuz
- 1 su bardağı tam yağlı yoğurt (kaymaklı yoğurt kullanılabilir)
-2 yumurta
Üstü İçin:
-6 yemek kaşığı un
-2 yemek kaşığı yumuşak tereyağı
- 5 yemek kaşığı şeker (3 kaşık kullanılabilir)
-1 tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı:
-Un , şeker, kabartma tozu ve tuzu karıştırın.
-Başka bir kasede yoğurt ve yumurtayı çırpın. Bu karışıma un karışımını ekleyin.Hafifçe karıştırın. Kalıba dökün.
-Ayrı bir yerde kekin üstünü hazırlayın.Elinizle yoğurduğunuz hamuru ,kek hamurunun üzerine ufalayın.
-Keki önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 20 dakika pişirin.

View the Original article

0 yorum:

Yorum Gönder