Salı, Şubat 15, 2011

type='html'>

  Sevgili Nüket'in çiftliğinden getirdiği bir sürü ayvayı çiğ olarak yiyip bitiremeyeceğimizi anlayınca, eşe dosta dağıttıklarımızdan arta kalanların bir kısmını reçel yapmaya karar verdim. Aslında bizim evde reçel pek tüketilmez ama ayvaların çürüyüp atılmasını da istemedim. Bu  reçelde istediğim o güzel ayva kırmızısı rengini yakalayamadım. Bunun sebebinin, ayva çekirdeklerinin pek çoğunun çürümüş olması ve çok az çekirdeği kullanabilmem olarak tahmin ediyorum. Arta kalanlarla ve kabuklarla ancak bu rengi elde edebildim. Bu sabah eşim tadına baktığında lezzetini oldukça beğendiğini söyleyince, görüntüsü olmasada tadı tasdiklenmiş oldu.  Bende sırada bekleyen yeni yıl çalışmalarından önce sizlerle paylaşayım istedim.
Malzemeler;
* Yaklaşık 1 kilogram kadar kabukları soyulmuş, çekirdekleri ve çekirdek yuvaları temizlenmiş, tavla zarı büyüklüğünde doğranmış ayva.
*1 kilogram toz şeker
*Soyduğunuz ayvaların rengi bozulmamış temiz kabukları.
*Elde edebildiğiniz kadar bozulmamış olanlarından ayva çekirdeği,
*1 adet çubuk tarçın veya 1 çay kaşığı toz tarçın
*Yarım çay kaşığı zencefil
*Yarım çorba kaşığı limon suyu
*Su
Hazırlanışı;
1.Ayvaların kabuklarını soymadan önce çok güzel yıkamanız gerekiyor. Yıkadığınız ve soyduğunuz kabukları ve çekirdekleri bir mutfak tülbentinin içine koyup, tülbenti ayvalarla beraber bir tencereye alın ve ayvaların üstünü azıcık geçecek kadar su koyup, ayvalar haşlanıncaya kadar pişirelim.Çok fazla da haşlamayalım, ayvalar erir sonra. ( Bu arada çekirdekler ve kabuklar sebebi ile reçelin renginin kırmızıya kırmızıya dönmesi gerekmekte)
2. Ayvalar haşlanınca tencereden kabukları ve çekirdekleri çıkaralım ve ayvaların üzerine şeker ilave edelim. Yaklaşık olarak 30-45 dakika arasında pişirelim. Bu arada haşlama aşamasında ayvalar suyunu çok çekmiş ve susuz kalmış ise, ayvalarla aynı hizaya gelecek şekilde su ilave edelim. Bu sürenin sonunda reçelin suyu hafifçe tencerenin yanlarından doğru köoüklenmeye başlayacaktır.Tarçın ve zencefili ilave edip,bu aşamadan sonra 5 dakika daha kaynatıp, altını kapatılım.( Tarcın çubuk ise bu aşamada tencereden alın)
3. Reçel size çok gevşek ve sulu gelebilir, ancak reçeller soğuduktan sonra gerçek kıvamlarına erişiyorlar. Örneğin benimki tam bir gün sonra tam kıvamına geldi.
NOT:Ben  görüntü farklı olsun diye reçele bir avuç kadar nar tanesi ekledim. Fena durmadı. Sizde dilerseniz ekleyebilirsiniz.Afiyet Olsun.
Ayva Reçeli-3Ayva Reçeli2


View the Original article

0 yorum:

Yorum Gönder