Çarşamba, Şubat 16, 2011

type='html'>
Biliyormusunuz? Aslında ben elma şekerini hiç sevmem.Ama o muhteşem parlak kırmızıya  bayılırım.Bu benim 3. elma şekeri denemem. Bu sefer tam istediğim sonucu elde ettim.Tarif RUKİ'den, püf noktaları ise, Sevgili Berna'dan. Burada benim yapmadığım ama size yapmanızı önereceğim şey sadece elmaların altını şekerden çıkarırken, tencerenin kenarına sıyırmanız. Aksi halde benimkilerde olduğu gibi elmaların alt tarafında şeker yığılması olacak, buda görüntüyü bozacaktır.   Püf noktalarına dikkat ederek, zor gibi görünen elma şekeri yapımında olumlu sonuç almak her zaman mümkün. Tarifte vereceğim ölçüler cup ölçüsü cinsinden. Bu ölçünün bardak, gram vb. cinsinden çevirisini Sevgili arkadaşım Hanimiş-Işıl'ın sayfasından yani BURADAN bulabilirsiniz. Ama ben sizlere cup ölçüsü edinmenizi tavsiye ederim. Çünkü tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu ölçü araçlarının kullanımı oldukça yaygınlaştı ve büyük marketler de dahil, pasta malzemeleri satan hemen hemen her yerde ucuz fiyatlara bulunabilmekte.Bu minik tavsiyeden sonra tarifimize geçelim.
Malzemeler;
*3 cup toz seker ( 600 gram )
*1 cup su ( 250 ml )
*1 tatli kasigi elma sirkesi
* Yarım çay kaşığı kirmizi gida boyasi
* 5-6  adet kirmizi sert elma
*5-6 adet tahta veya plastik cubuk
Hazırlanması;
1.Elmaları çok güzel bir şekilde yıkayın, saplarını koparin ve iyice kurulayin.( Elmaların kuru olması çok önemli )
2.Tahta veya plastik cubukları elmaların sap kısmına derince saplayın ve elmaları buzdolabında 1 saat gibi soğumaya bırakın. Bir saat sonra buzdolabından çıkaracağınız elmaların üstü nem yapacaktır. Bu nemi de güzelce kurulayın.
3.Şekeri, suyu ve sirkeyi küçük bir çelik tencereye koyun. Ancak şeker ile suyun karışması için kaşık,spatula vb. karıştırıcılar kesinlikle kullanmayın. Ocağın altını açın, kabı sağa, sola eğerek, malzemenin kendiliğinden karışmasını sağlayın. Çok fazla bu aşamanın üstünde durmayın, çünkü şeker eridikçe karışıyorlar.Eğer tencerenin yan taraflarında şeker birikimi oluyorsa, ıslak bir fırça yardımı ile karışımın içinde doğru sıyırın ancak fırçayı, karışıma değdirmeyin.
4.Karışım tam kaynamaya başlayınca gıda boyasını ekleyin. Ama boyanın dağılması için yine herhangi bir karıştırıcı ile karıştırmayın. Sadece tencereyi sağa sola eğerek bu işlemi yapın.
5.Karışım köpük köpük kaynayacak, göz göz olup, koyulaşacaktır. Bu kaynama süresi yaklaşık 20 dakika sürecek.
6.Tencereyi sağa sola eğerek kıvamını kontrol edin ve tencereyi bir elinizle diğer tarafa eğerek, saplarından tuttuğunuz elmaları , şekerin içinde bir iki tur çevirerek, elmaların her tarafının şekere bulanmasını sağlayın. Bu aşamada şeker sıcak olacağından elinizi yakmamaya dikkat edin.
7.Şekere batırdığınız elmaların altındaki fazla şekeri, tencerenin yanına sıyırın ve yağlı kağıt üzerine bırakın. Yaklaşık 10-15 dakika kadar dinlenen elmaları, buzdolabına kurumaları için kesinlikle koymayın. Dolaptan çıktıktan sonra nemlenip, şekerin eriyerek bozulmasına sebep olur.
İsterseniz iyice kuruyan elma şekerlerini, jelatın torbalarla paketleyip, kurdelelerle bağlayarak, etrafınızdaki çocuklara hediye edip onları mutlu edebilirsiniz.Afiyet olsun.
Elma Şekeri-2 Elma Şekeri-4
Isırdığınızda ise çıtır çıtır, yani tam kıvamında bir elma şekeri oluyor.
 Elma Şekeri-3


View the Original article

0 yorum:

Yorum Gönder